Studenten Academie van Bouwkunst en Reinwardt Academie geven Felix Meritis 'New Clothes'

Gepubliceerd op

Studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de Reinwardt Academie zoeken in samenwerking met Failed Architecture en Stadsherstel NV naar een nieuwe toekomst voor het monumentale pand aan de Amsterdamse Keizersgracht. De 2.500 m2 hebben een bijzonder rijke historie, maar sinds begin dit jaar is het pand te koop.


Coördinator en hoofd Architectuur Jarrik Ouburg van de Academie van Bouwkunst: 'Met New Clothes staan de studenten voor een interessante uitdaging: betekenisgeving en ontwerp, verleden en toekomst ontmoeten elkaar in een zeer actuele casus. Een mooi cadeau van de opleidingen aan de stad en vice versa.'

Historie en heden
Felix Meritis ('Gelukkig door verdiensten') was een Amsterdams genootschap van rijke burgers met aandacht voor kunst, wetenschap en handel. Tussen 1778 en 1889 ging de aandacht in het gelijknamige 23 meter hoge gebouw van drie grachtenpanden naar muziek, tekenkunde, natuurkunde, koophandel en letterkunde. De ovale concertzaal had een grote internationale reputatie. Hierna was er onder andere een drukkerij gehuisvest, het hoofdkantoor van de Communistische Partij Nederland en het dagblad De Waarheid, het Shaffy-theater en sinds 1988 het Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap. Momenteel geven fotografiemuseum Foam en pop-up-restaurant Répéré tijdelijk invulling aan het pand.

Project
Begin 2014 ging de Felix Meritis Foundation failliet. Sindsdien is de toekomst van het pand en de locatie onbekend. Een groep van 20 studenten onderzoekt in een opdracht van 16 weken het verleden van het pand en maken ontwerpen voor de toekomst. Welke functies en welke architectonische ingrepen heeft het gebouw nodig om weer van betekenis te zijn voor de stad en rendabel te zijn voor de toekomstige eigenaar? Hoe zien we een gebouw uit de Verlichting in de 21e eeuw? Hoe gaan we om met een elitair 'grachtengordel-initiatief' in een imposant gebouw en de wens om het een open, openbaar en toegankelijke plek te laten zijn?

De academies voor respectievelijk architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en cultureel erfgoed werken samen in het project Herbestemming Erfgoed van Amsterdam van het Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise. Het eindresultaat wordt de visualisatie van een tijdlijn die met begeleiding van Failed Architecture tot stand komt.

Delen