Nominaties AHK Eindwerkprijs 2022 bekend

Gepubliceerd op

Voor de elfde editie van de AHK Eindwerkprijs bestudeerde de jury 35 ingezonden afstudeerwerken. De jury selecteerde tien projecten voor de shortlist. Er worden twee prijzen uitgereikt van € 3.000 in de categorieën bachelor en master, en een publieksprijs van € 1.000. Alle overige projecten die door de jury genomineerd zijn voor de shortlist ontvangen € 500. De jury, onder voorzitterschap van Ernestine Comvalius, maakt op donderdag 26 januari 2023 de winnaars bekend.

De volgende projecten zijn genomineerd:

Bachelor

  • It will rain van Amir Zaza, Aziza van den Berg, Ingmar Conjarts, Loes Lucker & team – Regie Fictie & Productie, Nederlandse Filmacademie
  • Jongen van hout van Eva Oosterveld, Hannah van Helden, Myrthe Laarakker & team – Regie Documentaire & Productie, Nederlandse Filmacademie
  • Over een pastoor op regenlaarzen van Wessel van Wanrooij & team – Regie Fictie, Nederlandse Filmacademie
  • Psychosis 4.48 van Christina Pfroetschner – Regie, Academie voor Theater en Dans
  • This Is Your Captain Speaking van Idriss Nabil, Hannah van Helden, Patou ten Cate, Myrthe Laarakker & team – Regie Fictie & Productie, Nederlandse Filmacademie

Master

  • No Music on a Dead Planet van Frederike Berendsen – Pop, Conservatorium van Amsterdam
  • Tentoonstelling voor Verbeelding van Steven van Raan – Architectuur, Academie van Bouwkunst
  • The Island of Silence van Tessa Schouten – Landschapsarchitectuur, Academie van Bouwkunst
  • Troubled Women van Diana Kantner – Klassieke Muziek – Zang, Conservatorium van Amsterdam
  • XXX: Resexifying Amsterdam’s Red Light District van Anna Torres – Architectuur, Academie van Bouwkunst

Jury
De juryleden van de AHK Eindwerkprijs 2022 zijn Amber Kortzorg (journalist, presentator & lid Raad van Toezicht AHK), Ahmet Polat (fotograaf & filmmaker), Inez van der Scheer (junior curator Amsterdam Museum) en juryvoorzitter Ernestine Comvalius (lid Raad van Toezicht Stichting Democratie & Media, coach voor jonge kunstenaars).

Criteria
Dit jaar hebben we in totaal 35 inzendingen ontvangen; één van de Breitner Academie, acht van de Academie van Bouwkunst, zes van het Conservatorium van Amsterdam, tien van de Nederlandse Filmacademie, één van de Reinwardt Academie, zeven van de Academie voor Theater en Dans en twee van de master Kunsteducatie. Maar, hoe vergelijk je een museologie scriptie met een landschapsontwerp of een opera? De jury staat elk jaar weer voor een uitdagende opgave. Naast een zeer goede beoordeling van experts binnen de betreffende academie en van externe experts, zijn belangrijke criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt de manier waarop in het eindwerk een verbinding is gemaakt met de buitenwereld, en de relevantie van het werk voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

Prijsuitreiking
In januari maakt de jury de winnaars bekend tijdens een feestelijke ceremonie.
Datum: donderdag 26 januari 2023, 16.00-18.00 uur
Locatie: Melkweg Amsterdam

Kijk voor alle informatie op ahk.nl/eindwerkprijs. Binnenkort vind je hier een uitgebreide presentatie van de projecten.

Delen