Dans en Ouderen: Belevenis en Betekenis

Damar Lamers doet samen met Roos van Berkel en Nita Liem en Jimat Pelupessy een inventariserend onderzoek naar ouderen en dans. De literatuur naar ouderen en dans richt zich voornamelijk op de rol van dans in lichamelijke gezondheid. Er is weinig te vinden over de esthetische beleving van dans onder ouderen. Dit onderzoek wordt een etnografisch onderzoek dat zich zal verdiepen in dans onder ouderen van verschillende culturele achtergronden. Er worden dansgroepen benaderd in verschillende wijken van Amsterdam: Zuid, Zuid-Oost, West en Noord. De hoofdvragen zijn: wat is de belevenis van dans voor ouderen? En wat voor rol speelt hun culturele achtergrond in hun dans participatie en belevenis? Er wordt ook verder gekeken naar de rol van de dansdocent. Hoe brengt de docent de groep bij elkaar, en hoe speelt hij of zij in op de verschillende culturele achtergronden binnen de groep? Dit onderzoek is een beginfase in het ontwikkelen van een onderwijsmodule voor de afdeling dansonderwijs. 

biografie

“Dansen is jezelf zijn zonder oordeel”

Damar Lamers is in 2007 afgestudeerd aan de Opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is docerend maker en is zich vooral gaan specialiseren in improvisatie. In 2004 heeft ze Stichting TjillSkillz opgericht, dans en theater voor en door jongeren en heeft verschillende producties gemaakt. De laatste jaren is haar werkveld verrijkt door het werken met mensen met een chronische aandoening en ouderen.

De rode draad in haar werkwijze met elke doelgroep is het werken vanuit de persoon, de mogelijkheden en kwaliteiten die er zijn. Het herontdekken van je lichaam in welke staat het nu is en in welke fase je bent in dit leven is een prachtig en essentieel onderzoek voor elk mens; www.rediscoverme.nl

contact: damar.lamers@ahk.nl 

Publicatie

- Berkel, R., Heijnen, E. (2020) ‘Daag mij maar uit!’ Dans en ouderen in grootstedelijke context.Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (m.m.v. Damar Lamers, Jimat Pelupessy, Nita Liem)

Delen