Dans en Ouderen: Belevenis en Betekenis

Nita Liem doet samen met Roos van Berkel en Damar Lamers en Jimat Pelupessy een inventariserend onderzoek naar ouderen en dans. De literatuur naar ouderen en dans richt zich voornamelijk op de rol van dans in lichamelijke gezondheid. Er is weinig te vinden over de esthetische beleving van dans onder ouderen. Dit onderzoek wordt een etnografisch onderzoek dat zich zal verdiepen in dans onder ouderen van verschillende culturele achtergronden. Er worden dansgroepen benaderd in verschillende wijken van Amsterdam: Zuid, Zuid-Oost, West en Noord. De hoofdvragen zijn: wat is de belevenis van dans voor ouderen? En wat voor rol speelt hun culturele achtergrond in hun dans participatie en belevenis? Er wordt ook verder gekeken naar de rol van de dansdocent. Hoe brengt de docent de groep bij elkaar, en hoe speelt hij of zij in op de verschillende culturele achtergronden binnen de groep? Dit onderzoek is een beginfase in het ontwikkelen van een onderwijsmodule voor de afdeling dansonderwijs. 

Biografie

Tijdens haar dansopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam raakte Nita Liem in 1986 geïntrigeerd door hiphopdansers en volgde zij hun ontwikkeling van dichtbij. Vanaf 1992 tot 2000 ontpopte zij zich tot een fysiek ingestelde theatermaker, die vorm en beweging leerde geven aan jongeren die zich ‘van huis uit’ eerder op straat ophielden dan dat zij een theater zouden bezoeken. Sinds 2000 is ze co-artistieke leider van danstheater Don't Hit Mama. Het werk van Don´t Hit Mama draait om viering, dans en bewustwording. Zij ontwikkelt zich nu als 55+ dans- en bewegingskunstenaar, en onderzoekt wat voor betekenis dans heeft met het stijgen der jaren.

Publicatie

- Berkel, R., Heijnen, E. (2020) ‘Daag mij maar uit!’ Dans en ouderen in grootstedelijke context.Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (m.m.v. Damar Lamers, Jimat Pelupessy, Nita Liem)

Delen