Dans en Ouderen: Belevenis en Betekenis

Roos van Berkel doet samen met Nita Liem en Damar Lamers en Jimat Pelupessy een inventariserend onderzoek naar ouderen en dans. De literatuur naar ouderen en dans richt zich voornamelijk op de rol van dans in lichamelijke gezondheid. Er is weinig te vinden over de esthetische beleving van dans onder ouderen. Dit onderzoek wordt een etnografisch onderzoek dat zich zal verdiepen in dans onder ouderen van verschillende culturele achtergronden. Er worden dansgroepen benaderd in verschillende wijken van Amsterdam: Zuid, Zuid-Oost, West en Noord. De hoofdvragen zijn: wat is de belevenis van dans voor ouderen? En wat voor rol speelt hun culturele achtergrond in hun dans participatie en belevenis? Er wordt ook verder gekeken naar de rol van de dansdocent. Hoe brengt de docent de groep bij elkaar, en hoe speelt hij of zij in op de verschillende culturele achtergronden binnen de groep? Dit onderzoek is een beginfase in het ontwikkelen van een onderwijsmodule voor de afdeling dansonderwijs. 

Biografie

What moves me? The interactions between people and their surroundings. I am interested in how relationships come into being and sustain: creating stories where fact and fiction intertwine.

Roos van Berkel doceert sinds 2008 bewegingsanalyse en -onderzoek aan de AHK. Tijdens haar opleiding als hedendaags danseres (Laban London) raakte zij gefascineerd door het beschrijven van intentie in beweging. Wat is relatie tussen beweging en de innerlijke beleving, evenals beweging en de omringende ruimte? Deze interesse bracht haar naar New York om bewegingsanalyse te studeren (LIMS). Eenmaal terug in Nederland heeft haar werk als performer, dansmaker en onderzoeker zich uitgebreid tot de interactie tussen mens en technologie - met name 'social robotics'. Vanuit de TU Eindhoven onderzoekt zij samen met studenten hoe technologie bij kan dragen aan het mentale en lichamelijke welzijn van mensen met een specifieke stoornis, beperking of ziekte (zoals autisme, verlamming of dementie). Het observeren, beschrijven en documenteren van bewegingen en gedragingen staan hierin centraal. www.lmanalysis.nl 

Publicaties

- Berkel, R. (2021) Ouderen willen ook dansen, nieuwe dingen leren en optreden. Dansdocent.nu
- Berkel, R., Heijnen, E. (2020) ‘Daag mij maar uit!’ Dans en ouderen in grootstedelijke context.Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (m.m.v. Damar Lamers, Jimat Pelupessy, Nita Liem)

Delen