Tien alumni Filmacademie winnen Gouden Kalf

Gepubliceerd op

Tien alumni van de Nederlandse Filmacademie hebben op de slotdag van het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf gewonnen. Onder andere de prijzen voor beste film, beste lange en beste korte documentaire gingen naar alumni van de Filmacademie.

 

De jury, onder leiding van Yoeri Albrecht, reikte tijdens het Gala van de Nederlandse Film de prijzen uit in 19 categorieën. In negen gevallen ging het Gouden Kalf naar een of meer alumni van de Filmacademie:

Beste Korte Documentaire
Tijn Tinbergen (Regie, Lichting 1975) en Jan Musch (Regie/Geluid, Lichting 1975) voor 'MeesTV, hoe de koolmees mij gelukkig maakt'

Beste Lange Documentaire
Niels van Koevorden (Regie Documentaire, Lichting 2010) voor 'Ne me quitte pas' (samen met Sabine Lubbe Bakker)

Beste Televisiedrama
Dana Nechushtan (Scenario/Regie Fictie, Lichting 1994) voor 'Hollands Hoop'

Beste Muziek
Christiaan Verbeek (Composing for Film, Lichting 2010) voor 'Helium'

Beste Camera
Tibor Dingelstad (Camera, Lichting 2010) voor 'Helium'

Beste Scenario
Anne Barnhoorn (Scenario, Lichting 2008) voor 'Aanmodderfakker'

Beste Film
Iris Otten (Productie, Lichting 2001) voor 'Aanmodderfakker' (samen met Sander van Meurs en Pieter Kuijpers, Pupkin Film)

Speciale juryprijs
Dennis Bots (Regie AV, Lichting 1996) voor 'Oorlogsgeheimen'

Tot slot won Mischa Kamp (Regie AV, Lichting 1996) de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor 'Jongens'.

Eerder tijdens het Filmfestival vielen alumni van de jongste lichting filmmakers van de Filmacademie al in de prijzen. De producenten Juul op den Kamp en Chris Stenger gingen naar huis met de Filmproducenten Nederland Award; de regisseurs Susanne Opstal, Bart van den Aardweg en Viktor van der Valk ontvingen een Filmfonds Wildcard voor het maken van een nieuwe film; laatstgenoemde won met zijn eindexamenfilm 'Onno de Onwetende' bovendien de Tuschinski Award.

Delen