VPRO Documentaire Prijs is voor 'Tarikat'

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs is gewonnen door Tarikat. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor zes crewleden naar het DocFest in Sheffield (juni). Het Golden Ticket bestaat uit een gastenpas voor het festival, vliegticket, treinticket en hotelboeking.

De VPRO Documentaire Prijs is gewonnen door Tarikat. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor max. 6 crewleden naar het DocFest in Sheffield (juni). Het Golden Ticket bestaat uit een gastenpas voor het festival, vliegticket, treinticket en hotelboeking.

Jury: Karen de Bok, hoofdredacteur TV VPRO; Karen van Dijk, redacteur VPRO Dorst en Barbara Truyen, hoofd Documentaire VPRO.

We vinden het als jury ieder jaar weer een plezier te mogen kijken naar de documentaire-oogst van het jaar. Wat zijn de vertellingen? In welke onbekende werelden komen we terecht? Hoe wordt dit visueel en in geluid vertaald?

 

In deze lichting – met alleen maar vrouwelijke regisseurs - valt het ons op dat veel van de films een impliciete vertelling hebben; wat speelt zich onuitgesproken af tussen de personages… de films geven je de ruimte om dat te ontdekken. Het zijn allemaal ambachtelijk goed gemaakte films. Hier en daar wat te keurig en netjes maar net als vorig jaar werden we meegenomen naar totaal verschillende werelden. Een grenzeloze lichting in die zin!

Daarnaast valt ons de montage op; met over het algemeen een erg goed gevoel voor timing en ritme. We hebben in elke film onvergetelijke scenes gezien. Zo waren we erg onder de indruk (nu gaan we het even alfabetisch doen) Van de ambitieuze openingsscènes van Allez Viens en Joyland; Van de datingscène in My Silicone Love; Van de intimiteit van Tarikat; En de prachtige achtbaan-scene in Volando Voy.

Dan nu de winnende film: We kijken als jury altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines tot hun recht? En zijn er duidelijke keuzes gemaakt in de filmtaal? De film die we gekozen hebben voldoet in die zin aan al onze eisen. De crew heeft hard gewerkt om het vertrouwen van de personages te winnen en deze toewijding is duidelijk in beeld te zien. Het gekozen perspectief, het camerawerk, het geluid en vooral de montage vormen op een indrukwekkende manier één geheel. De kijker wordt geheel meegevoerd met het intieme ritme en de extase van deze film.

De meest veelbelovende crew die dit jaar de VPRO Documentaire Prijs ontvangt is... Tarikat.

Alles over Lichting 2015

Delen