Hannah Schubert wint AHK Eindwerkprijs met 'Tweede Natuur'

Gepubliceerd op

De master Landschapsarchitectuur Hannah Schubert heeft met haar onderzoek 'Tweede Natuur' de Eindwerkprijs 2015 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gewonnen. Met excellentie, eenvoud, een prachtige verwoording en maatschappelijke relevantie overtuigde haar afstudeerwerk de jury. De Publieksprijs is toegekend aan Yung-Tuan Ku, alumna master Klassiek - slagwerk, voor haar afstudeervoorstelling 'Story'.

De master Landschapsarchitectuur Hannah Schubert heeft met haar onderzoek Tweede Natuur de Eindwerkprijs 2015 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gewonnen. Met excellentie, eenvoud, een prachtige verwoording en maatschappelijke relevantie overtuigde haar afstudeerwerk de jury. De Publieksprijs is toegekend aan Yung-Tuan Ku, alumna master Klassiek - slagwerk, voor haar afstudeervoorstelling Story.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Tien projecten van afstudeerders uit 2015, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. Naast een zeer goede beoordeling zijn de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke criteria voor de prijs. Hannah Schubert ontving uit handen van Maarten Kloos, voorzitter van de jury en tevens lid van de Raad van toezicht van de AHK, een cheque ter waarde van € 3.000.

Winnend eindwerk
Hannah Schubert volgde de master Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst. In haar afstudeerwerk Tweede Natuur onderzoekt zij hoe vervallen gebouwen, veelal een doorn in het oog voor omwonenden, tot iets positiefs gemaakt kunnen worden, zonder dat er sloop of vernieuwbouw nodig is. Door slechts een paar kleine ingrepen weet zij het oude Scheringa museum te transformeren tot een ecologisch refugium voor planten en diersoorten die steeds minder plek hebben in de schrale landbouwgronden van West-Friesland. De jury prees Hannah om haar originaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Juryvoorzitter Maarten Kloos: ‘We zijn onder de indruk van de verfijnde manier waarop Hannah een maatschappelijke probleem om weet te zetten naar mogelijkheden. Het poëtische dat elk gebouw uiteindelijk weer natuur zou worden en het humoristische van de regisseerbare natuur, hebben ons als jury verrast en geïnspireerd.’

Hannah: ‘Een jaar lang heb ik gewerkt aan mijn project Tweede Natuur, dat een verkenning is naar een langzame, natuurlijke sloop. Gemotiveerd vanuit de recente kredietcrisis, is er de waarneming dat Nederland in toenemende mate te maken krijgt met leegstand en gebouwen die niet op de gangbare manier kunnen worden herbestemd. Als we de tijd haar gang laten gaan komt er onherroepelijk een moment dat landschap architectuur over neemt. In dat proces zit een glijdende schaal en een keerpunt: want wanneer is iets nog gebouw, en wanneer wordt het weer een landschap?’

Publieksprijs
Rond de 1.600 mensen hebben dit jaar hun stem uitgebracht voor de AHK publieksprijs. De winnaar van de € 1.000 is Yung-Tuan Ku, alumna master Klassiek – slagwerk van het Conservatorium van Amsterdam, met haar voorstelling Story.

Yung-Tuan: ‘Story is a work combination of percussion music, theatre and visual. It is a challenging programme outside of the standard percussion performances repertoire showing my artistic music vision. I guided the audience experiencing different soundscapes and shared my own stories with them.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 23 november in de Reinwardt Academie met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden en de jury, bestaande uit voorzitter Maarten Kloos (oprichter Arcam, lid Raad van Toezicht AHK), Simone van den Ende (Conceptontwikkeling drama, kunst & cultuur, AVROTROS), Taco Dibbits (directeur collecties Rijksmuseum) en Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ’t IJ).

Op www.ahk.nl/eindwerkprijs zijn alle genomineerde projecten te bekijken.

Delen