BREEAM-certificaat voor duurzame verbouwing Reinwardt Academie definitief

Op de nieuwe, bovenste verdieping is het oorspronkelijke dak zichtbaar gebleven.

Gepubliceerd op

Voor de duurzame renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument aan het Hortusplantsoen heeft de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in april 2016 het BREEAM-oplevercertificaat ontvangen. De AHK is de eerste instelling in het hoger onderwijs in Nederland die een dergelijke erkenning ontvangt.

 

Het pand aan het Hortusplantsoen is sinds het begin van het studiejaar 2015-2016 in gebruik door de Reinwardt Academie, met een bachelor Cultureel erfgoed en een internationale master Museology. Voorheen huisde er de Academie voor Beeldende Vorming, die onlangs samen met de masteropleidingen van de Theaterschool verhuisde naar het voormalige Shell-Grootlab in Amsterdam-Noord.

Bij de renovatie van het pand aan het Hortusplantsoen hebben de architecten Marx & Steketee en Verlaan & Bouwstra steeds gewerkt vanuit de visie om het onderwijsprogramma optimaal tot zijn recht te laten komen, met behoud van de monumentale status van het pand. Het Academiegebouw beschikt nu over een uitgebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, waardoor vooral de onderwijsruimten het hele jaar door voorzien zijn van een continue frisse en verse luchtstroom. Verder is er een energiezuinige lift en waterbesparend sanitair. Door dit alles is een flinke CO2-reductie gerealiseerd.

In de fundering van de nieuw gebouwde derde etage is beton gebruikt van gerecycled natuursteengranulaat. De groeninrichting is duurzaam vormgegeven samen met de naastgelegen Hortus Botanicus en de Gemeente Amsterdam, waarmee het pand de ecologische waarde van de Amsterdamse binnenstad verhoogt. Aan de buitengevel zijn nestkassen geplaatst voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

De Dutch Green Building Council (DGBC) beoordeelde voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM maatregelen in negen categorieƫn: management, energie, transport, water, materialen, landgebruik en ecologie, en vervuiling. De renovatie als geheel is als very good (drie sterren) beoordeeld. Het feit dat de renovatie plaatsvond op een monumentale locatie die al in gebruik was, werd door BREEAM bijzonder gewaardeerd. Extra toepasselijk hierbij is dat beheer, behoud en betekenisgeving van cultureel erfgoed juist het vakgebied vormen dat aan de Reinwardt Academie bestudeerd en in de praktijk gebracht wordt.

Voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten is de BREEAM-certificering een belangrijke mijlpaal in het streven naar een duurzame AHK. Het duurzaamheidsbeleid is gericht op een continue verbetering van de milieuprestatie van de hogeschool, teneinde op een verantwoorde manier invulling te geven aan Europese en mondiale afspraken.

zie ook
Duurzaamheid aan de AHK

Delen