Dansers van Morgen dit jaar via stream

foto: Altin Kaftira

Gepubliceerd op

Vanwege de nog steeds geldende coronarestricties hebben wij moeten besluiten dat wij onze eindejaarsproductie Dansers van Morgen dit jaar anders organiseren dan in voorgaande jaren. Helaas kunnen wij geen publiek toelaten bij de voorstelling. Dat neemt echter niet weg dat wij onze leerlingen en studenten wél de kans willen bieden om op te treden op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet. Juist na alle beperkingen in het afgelopen anderhalf jaar is dit voor hen iets om naar uit te kijken en nieuwe inspiratie door op te doen. De leerlingen en studenten zullen optreden in choreografieën die vrijwel alle speciaal voor deze editie van Dansers van Morgen zijn of worden gemaakt. Het publiek kan de voorstelling na de opnamen via een stream bekijken. Dit geldt ook voor de bijdrage die de Nationale Balletacademie in de vorm van een film levert aan de online-editie van be-CONNECTED, het jaarlijkse festival van de Academie voor Theater en Dans.

De jongste leerlingen van onze opleiding (NBA 1 t/m 4) zullen tijdens deze editie van Dansers van Morgen te zien zijn in een nieuwe werelddanschoreografie van docente en choreografe Iva Lešić. Docent Grigori (Grisha) Tchitcherine creëert een caractère-choreografie voor de leerlingen van NBA 5 en 6, terwijl choreograaf en eerste solist van Het Nationale Ballet Remi Wörtmeyer een nieuwe creatie voor de leerlingen van NBA 7 maakt.

De hbo-studenten zullen te zien zijn in diverse choreografieën, waarvan de meeste speciaal zijn of worden gemaakt voor deze Dansers van Morgen-editie. Artistiek leider Ernst Meisner creëert een groot klassiek werk voor alle hbo-studenten. De Associate Degree-studenten dansen een deel uit If we could only even if we could, een vroeg werk van het befaamde Nederlandse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana (zie verderop in deze nieuwsbrief). Voorts telt het programma nieuwe werken van choreograaf Juanjo Arqués en docente Amy Raymond, beide uitgevoerd door de BA-studenten. Ook zal er een aantal solo’s te zien zijn uit de meest recente editie van het Choreographic Project: eigen werken van een aantal van onze studenten, die ze sinds de première in december verder hebben kunnen uitwerken.

De opnamen van Dansers van Morgen 2021 vinden plaats van 1 t/m 4 juli a.s. in Nationale Opera & Ballet. De datum waarop de voorstelling wordt gestreamd wordt later via onze website bekendgemaakt.

Van alle voorbereidingen voor Dansers van Morgen maakt danser en filmmaker Thomas van Damme (voormalig danser van de Junior Company, nu verbonden aan Staatsballett Berlin) een uitgebreide ‘making of’-film. Deze film zal onderdeel zijn van het online be-CONNECTED-festival van de Academie voor Theater en Dans, dat van 25 t/m 30 juni plaatsvindt.
Voor verdere informatie ga naar https://be-connectedfestival.nl/

 

Delen