Gezocht: nieuwe gastgezinnen voor leerlingen en studenten

Gepubliceerd op

Wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van jong danstalent? En heeft u de ruimte om een hartstochtelijk gedreven jong iemand een (tijdelijke) plek te bieden in uw huis? De Nationale Balletacademie is met spoed op zoek naar nieuwe gastgezinnen voor het komende school-/studiejaar. Nederlandse kinderen die te ver weg van Amsterdam wonen om elke dag op en neer te reizen en buitenlandse studenten die hier als (gast)student verblijven, zijn enorm geholpen met de mogelijkheid om tijdelijk bij een gastgezin te wonen in of in de omgeving van Amsterdam. Marcia de Korte-Bugar is een van de huidige gastouders en zegt: “Als je ruimte kúnt vrijmaken, doe dat dan. Het is zó fijn voor een jong ballettalent om op een fijne en veilige plek in de buurt van de academie te kunnen verblijven.”

Zelfs voordat hun zoon Olliver (nu leerling van NBA 2) bij de Nationale Balletacademie werd aangenomen, wisten Marcia de Korte-Bugar en haar man Peter al dat ze zich wilden aanmelden als gastouders. Marcia: “We wonen in Diemen en stonden er eigenlijk altijd al voor open. Als je een kamer over hebt, waarom niet?”
Marcia komt uit een echte ‘dansfamilie’. Haar moeder danste zeven jaar bij Nederlands Dans Theater, haar broer dertien jaar, en zelf danste ze bij Dance Works Rotterdam en het Internationaal Danstheater. Bij laatstgenoemd gezelschap leerde ze ook haar echtgenoot kennen, die vanuit Slowakije naar ons land kwam om hier te dansen. “Voor ons hoort het er dus eigenlijk ook gewoon bij: als er dansers uit ‘Verweggistan’ naar Nederland komen, dan bied je hen waar mogelijk opvang.” Maar zegt ze: “Ook als je van huis uit helemaal niet met dans bent opgegroeid of iets met dans te maken hebt, kan ik het aanraden: je krijgt een kind in huis dat enorm bevlogen en gedisciplineerd is. Het is ontzettend leuk om op die manier kennis te maken met de danswereld en te ontdekken wat er allemaal wel niet bij komt kijken wanneer iemand al op jonge leeftijd kiest voor het dansersvak.”

Já, já, já!
Olliver, Marcia’s zoon, is nu twaalf en daarnaast heeft ze ook nog een zoon van tien jaar. “Beiden hebben het ontzettend leuk gevonden dat Linora uit Hengelo de afgelopen bijna twee jaar een paar dagen per week bij ons woonde. Olliver en Linora hadden een enorme klik, het was heerlijk dat ze hun passie konden delen, maar ook mijn jongste zoon vond het geweldig om een tijdlang een ‘grote zus’ te hebben, ook al heeft hij niets met dans.” Ook het contact met de ouders van Linora was heel prettig, zegt Marcia. “Natuurlijk is het in het begin voor iedereen even wennen, voor de balletleerling, voor zijn of haar ouders en ook voor het gastgezin want je neemt toch iemand in je huis op die je niet kent. Maar zoveel werk is het nu ook weer niet. De kinderen komen laat uit school en moeten daarna eten, aan hun huiswerk en dan alweer naar bed.”
Linora heeft inmiddels voor een andere opleiding gekozen, maar Marcia stelt zich graag opnieuw beschikbaar als gastouder. “We hebben het besproken in ons gezin en iedereen zei meteen enthousiast: ‘Já, já, já!’. Het is ons echt heel goed bevallen.”

Ook aanmelden?
Wilt u meer weten over wat het inhoudt om gastouder te worden, neem dan contact op met onze onderwijsondersteuner Wendy Tadrous-Paulusma:
wendy.tadrous-paulusma@ahk.nl of telefonisch via 020 527 78 43.

Alvast elke aandachtspunten:
•    Tussen de gastouder(s) en de ouder(s) van de leerling/student worden afspraken gemaakt over de financiële vergoeding voor het gastouderschap.
•    Er is een slaapkamer beschikbaar voor de leerling/student en de gastouder(s) biedt/bieden hem/haar een familiesituatie waar hij/zij niet hoofdverantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de maaltijdverzorging. Het is dus geen kamerverhuur, waar de leerling/student op zichzelf is aangewezen.
•    Een leerling uit het buitenland moet zich kunnen inschrijven op het huisadres van het gastgezin, onder meer in verband met het aan te vragen BSN-nummer.
•    Gastouders worden twee keer per jaar uitgenodigd voor de voorstellingen waaraan hun gastkind of -jongere deelneemt.

Delen