George Tobal

George Tobal

George Tobal, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, was in 2012 finalist voor de ECHO Award, de landelijke stimuleringsprijs voor niet-westers allochtoon toptalent. Tobal komt oorspronkelijk uit Syrië en kwam in 1999 als vluchteling naar Nederland.

George Tobal won in 2011 de ITs Parade Parel met zijn solovoorstelling Vertreksvergunning. NRC Handelsblad prees de voorstelling als 'briljant engagement van Tobal in zijn stuk over asielzoeken'.

George: "Voor mijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie heb ik zeker geen gebaande paden bewandeld. Ik ben geboren in Aleppo (Syrië) en woon vanaf mijn dertiende in Nederland. In het asielzoekerscentrum droomde ik ervan om ooit op de planken te staan. Niet voor de roem, maar om iets voor anderen te betekenen en om mensen te raken. Zelf keek ik vroeger veel films, cabaret en comedy shows om te ontsnappen aan de realiteit van het asielzoekerscentrum.

Na de opleiding Autotechniek kwam ik bij theatergroep DOX terecht. Dat was het eerste opstapje naar mijn toneel- en kleinkunstopleiding. Het is bijzonder om toegelaten te worden tot deze opleiding, temeer omdat ik niet beschikte over de juiste vooropleiding. De docenten hebben blijkbaar mijn passie en talent gezien.

Mijn afstudeervoorstelling ‘Vertreksvergunning’ is gebaseerd op mijn eigen verhaal. Een recensent van het NRC typeerde de voorstelling als ‘briljant engagement’ en daar ben ik uiteraard trots op. Men ziet in mij gelukkig in de eerste plaats een theatermaker en acteur. Ik wil niet koketteren met mijn verhaal, maar degenen die hun verhaal niet zelf kunnen vertellen een stem geven. Ik wil als theatermaker laten zien dat het anders kan, anders moet. Kunst kan troosten en sterker maken, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Daarom maak ik theater. Ook help ik daarom elke zomer met de organisatie van een creatief kamp voor kinderen van asielzoekers, zodat zij door kunst hun eigen verhaal vorm kunnen geven."

Projects
  • Almost Cut My Hair

Back to list
Share