Lieveke van Lier

Lieveke van Lier

Opleiding
Kunsteducatie (master)
Lichting
2017

Docent muziek en ckv

Essay: Participeren aan de Prestatiemaatschappij

We leven in een prestatiemaatschappij waar bijna alles draait om winst. Kunst kan tegenhang bieden en zaken van een andere kant belichten. Kunst, nauw verbonden met spel, laat ons in een veilige setting experimenteren, onderzoeken en nieuwe ideeën vormen. Door kunst kunnen wij ons verplaatsen in een ander. Als er meer kunst en spel in de wereld zou zijn, zou de wereld lichter zijn.

The future of art education…
Kunst was voor mij, voordat ik aan de opleiding begon, mooi óf er zat een verhaal in óf ik begreep er niets van. Kunst is serieus, het zet je aan het denken. De verbindingen die in kunstwerken worden gemaakt zijn interessant. Kunst is veel breder en belangrijker dan ik dacht. Hierbij is spel voor mij het belangrijkste element. Spel laat ons vrij zijn, experimenteren, onderzoeken, laat ideeën ontstaan en niks is fout. Het spel maakt kunst interessant, want alle perspectieven zijn juist, de mogelijkheden onbeperkt.

… might be in our hands

Als medemens voel ik een verantwoordelijkheid om onze wereld een beetje lichter te maken. Als kunsteducator heb ik de positie om dat voor elkaar te krijgen. Mijn interesse in kunst en haar betekenis heeft door de opleiding meer diepgang gekregen. De creativiteit van kunstlessen zit niet alleen in de kunst, maar ook in het ontwerp van mijn lessen. Ik heb meer inzicht gekregen in het vormgeven van een curriculum, waar ook andere disciplines van kunnen leren. Van opdrachten bedenken tot toetsing, met als hoogtepunt verbinding tussen andere schoolvakken, de wereld en de leerlingen.

Terug naar lijst
Delen