Zeventien nominaties Gouden Kalf voor alumni Filmacademie

Gepubliceerd op

Zeventien alumni van de Nederlandse Film en Televisie Academie zijn genomineerd voor een Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse Film. De prijzen worden op vrijdag 1 oktober uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, de afsluiting van het Nederlands Film Festival.

 

Onder de twaalf genomineerden van de vier tot nu toe bekend gemaakte categorieën bevinden zich zeven alumni van de Filmacademie. De Gouden Kalveren worden in totaal in zeventien categorieën uitgereikt. De overige nominaties worden op dinsdag 28 september 2010 bekendgemaakt. De genomineerde oud-studenten van de Filmacademie tot nu toe zijn:

  • Beste Speelfilm
    Johan Nijenhuis (regie, 1991) voor Lang & Gelukkig
  • Beste Regie
    Mijke de Jong (regie, 1983) voor Joy
    David Verbeek (regie, 2005) voor R U There
  • Beste Scenario
    Bastiaan Kroeger (scenario, 2006) en Martijn Maria Smits (regie, 2006) voor C'est déjà l'été
    Rogier de Blok (scenario, 2005) voor R U There
  • Beste Camera
    Lennert Hillege (camera, 2001) voor R U There
  • Beste Montage
    Sander Vos (regie, montage 1991) voor R U There
    Marc Bechtold (montage, 2000) voor Schemer
    Job ter Burg (montage, 1996) voor Tirza
  • Beste Korte Documentaire
    Saskia van den Heuvel (regie, 2003) voor Shades of Grey
  • Beste Lange Documentaire
    Ditteke Mensink (regie, 1991) voor Farewell
    John Appel (regie, 1987) voor The Player
  • Beste Korte Film
    Daan Bakker (regie, 2009) voor Bukowski
  • Beste Televisiefilm
    Thomas Korthals Altes (regie, 2004) voor Finnemans
    Beri Shalmashi (scenario, 2008) voor Mama
    Jenneke Boeijink (regie, 2007) voor Proces

De presentatie van de uitreiking in de Stadsschouwburg Utrecht is in handen van Claudia de Breij. De Gouden Kalveren worden uitgereikt in de categorieën: Beste Montage, Beste Production Design, Beste Muziek, Beste Geluid, Beste Camera, Beste Korte Film, Beste Televisiefilm, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

De VPRO doet live verslag van de uitreiking van de Gouden Kalveren op vrijdag 1 oktober 2010 van 20.30-21.55 uur op Nederland 3. De presentatie van de uitzending is in handen van Daphne Bunskoek en Thomas van Luyn.

MovieSquad NFF Award
Tijdens de Talkshow is de jongerenprijs MovieSquad NFF Award uitgereikt. De jury, bestaande uit jongeren tussen de 15 en 18 jaar, overhandigde de MovieSquad NFF Award aan de makers van Schemer.

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
Ook de nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn bekendgemaakt. Deze persprijs wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. Hanro Smitsman (regie, 2000) maakt kans op de prijs voor Schemer. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Pauline Terreehorst, Joost Broeren, Carmen Nelstein, Maricke Nieuwdorp en Harry Peters. De winnaar wordt tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren bekendgemaakt.

Delen