Studenten Nationale Balletacademie in La Bayadère

Photo: Angela Sterling

Gepubliceerd op

Studenten van het Bachelor- en Trainee-programma van de Nationale Balletacademie dansen sinds 8 oktober mee in het corps de ballet van de alom bejubelde Bayadère-productie van Het Nationale Ballet. Bijna 140 jaar na de première in het Russische Sint-Petersburg weet dit exotische ballet over de liefde tussen de Indiase tempeldanseres Nikiya en de krijger Solor nog altijd de harten van balletliefhebbers wereldwijd te veroveren.

Studenten van het Bachelor- en Trainee-programma van de Nationale Balletacademie dansen sinds 8 oktober mee in het corps de ballet van de alom bejubelde Bayadère-productie van Het Nationale Ballet. Bijna 140 jaar na de première in het Russische Sint-Petersburg weet dit exotische ballet over de liefde tussen de Indiase tempeldanseres Nikiya en de krijger Solor nog altijd de harten van balletliefhebbers wereldwijd te veroveren.

Het Nationale Ballet danst La Bayadère in de prachtige versie die de voormalige Russische sterballerina Natalia Makarova in 1980 voor het prestigieuze American Ballet Theatre maakte. Het was de eerste volledige Bayadère-productie voor een westers gezelschap en hoewel sindsdien in de landen om ons heen ook andere interpretaties het licht zagen, geldt Makarova’s versie nog altijd als de mooiste en meest poëtische. Niet voor niets staat haar productie, behalve bij ABT, inmiddels ook op het repertoire van onder meer The Royal Ballet, het Ballet van La Scala in Milaan, het Koninklijk Zweeds Ballet, The Australian Ballet en het Tokyo Ballet.

Net als in 2007, toen La Bayadère bij Het Nationale Ballet in première ging, werkte de inmiddels 75-jarige Makarova ook dit keer uitgebreid met de dansers van Het Nationale Ballet én dit keer dus ook met studenten van de Nationale Balletacademie. Gecoacht worden door deze legendarische ex-prima ballerina betekent voor hen allen een unieke kans. Makarova is onverbiddelijk, maar zij weet wel het beste uit iedere danser te halen.

De studenten van de Nationale Balletacademie werden voor hun optreden in La Bayadère tevens bijgestaan en gecoacht door docente Joanne Zimmerman.

La Bayadère is nog t/m 13 november te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Photo: Altlin Kaftira

Natalia Makarova. Photo:Altin Kaftira

Delen