Alumna Lesia Topolnyk wint de Archiprix International 2019

Gepubliceerd op

We feliciteren onze aluma Lesia Topolnyk met het winnen van de Archprix International / Hunter Douglas Award 2019!

‘Archiprix International’ is een tweejaarlijkse competitie en een initiatief van de Archiprix foundation. Tijdens iedere editie presenteert Archiprix International een nieuwe generatie van ’s werelds beste architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten samen met hun afstudeerprojecten. 1700 geregistreerde universiteiten worden hiervoor uitgenodigd om mee te doen, door zelf hun beste afstudeerproject aan te melden. Dit jaar is de Archprix International gehouden in Chili. De Academie van Bouwkunst Amsterdam heeft Lesia Topolnyk aangewezen als haar representatie. Na verschillende voorselecties en juryronden, eindigde Lesia bij de laatste 22 overgebleven projecten. En nu is ze één van de zeven winnaars!

Lesia won met haar project Un-United Nations Headquarters. Het onderzoek dat ze verrichtte, bestudeert nieuwe mogelijkheden die zich aandienen binnen in elkaar grijpende gebieden van politiek en architectuur. Het project ziet een alternatieve toekomst voor gebieden met onopgeloste conflicten door het geschil als een situatie te benaderen, die onder de juiste omstandigheden zou kunnen transformeren tot iets positiefs. Als onderwerp hiervoor neemt ze het schiereiland de Krim, die een centrale rol is gaan spelen in de grootste Europese geopolitieke crisis sinds de Koude Oorlog, door de groei van de Europese Unie en de ambities van de Russische Federatie.

Lesia beantwoordt in haar afstudeerproject succesvol de volgende vragen: Zou de Krim, in plaats van de te vermijden zone die het nu is, een drijvende kracht kunnen worden voor de in conflict zijnde systemen? Wat zou er toegevoegd kunnen worden om het conflict vruchten te laten afwerpen? Door deze vragen te beantwoorden, doet het hoofdkwartier van de Onverenigde Naties zich voor als een scheidingsmuur, maar functioneert het als een poort door zijn verhoogde ligging in het landschap. Deze poort gaat daardoor een relatie aan met zowel de oosterse als de westerse wereld.

Lesia studeerde in 2018 (cum laude) af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, en is ook genomineerd voor de Nederlandse Archiprix. De bekendmaking van deze prijs vindt plaats op 22 juni.

Delen