Artist in Residence Henk Schut gastcurator bij Van Gogh museum

Gepubliceerd op

Henk Schut, momenteel Artist in Residence bij de master Kunsteducatie, heeft als gastcurator bij het Van Gogh museum de tentoonstelling 'When I Give, I Give Myself' ingericht. Hij vroeg 23 hedendaagse kunstenaars om te reageren op brieven van Van Gogh en onderzocht wat Vincent van Goghs ideeën en inzichten betekenen voor kunstenaars van nu en voor de actuele kunstpraktijk.

Henk Schut, momenteel Artist in Residence (AIR) bij de master Kunsteducatie, heeft als gastcurator bij het Van Gogh museum de tentoonstelling When I Give, I Give Myself ingericht. Hij vroeg 23 hedendaagse kunstenaars om te reageren op brieven van Van Gogh en onderzocht wat Vincent van Goghs ideeën en inzichten betekenen voor kunstenaars van nu en voor de actuele kunstpraktijk.

Iedere kunstenaar ontving een speciaal voor hem/haar geselecteerde brief van Van Gogh. De werken van de Nederlandse en internationale kunstenaars en schrijvers lopen als een eigentijdse route door de vaste collectie heen en zetten Vincent van Gogh hiermee in een ander daglicht. Henk Schut vroeg ook Gabriel Lester, nu AIR bij de Academie van Bouwkunst, om op een brief te reageren.

When I Give, I Give Myself
is te zien in het Van Gogh Museum van 20 mei 2015 tot 17 januari 2016.

Beluister het interview met Henk Schut over de tentoonstelling (Radio 4)

Henk Schut & AIR
Henk Schut is in 2015 AIR bij de master Kunsteducatie; een uniek samenwerkingsverband waarbij de interdisciplinaire en internationale kunstpraktijk een belangrijke inspiratiebron is voor de studenten. Schut stelt zijn studio op de NDSM open voor de studenten, maakt zijn artistieke proces voor hen zichtbaar, invoelbaar en begrijpelijk en reflecteert met hen op hun reacties.

Met Henk Schut als AIR hebben de studenten en docenten de gelegenheid om gedurende een programmacyclus gestructureerd onderzoek en monitoring te doen naar deze specifieke vorm van onderwijs, gerelateerd aan de opdracht van de master met betrekking tot de artistieke competentie. Het onderzoek zal beschrijvend en explorerend zijn en zal informatie opleveren waarmee deze artistieke onderwijspraktijk theoretisch kan worden onderbouwd. Henk Schut zelf zal beeldend verslag doen van de processen die zich dit jaar tussen hem en de studenten en tussen de studenten onderling afspelen.

AIR
Het AIR-programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het tijdschrift ON AIR.

Delen