#ClubNight 2: Witches Brew

Zachte momenten en teksten over heksen

Donderdag 24 maart 2022 vond in de Culture Club de tweede #ClubNight plaats georganiseerd door alumni Roberta Bertini (Reinwardt Academie) en Teresa Costa (Conservatorium van Amsterdam).

Niets wijst op de aanwezigheid van heksen, of het moet het spinnewiel zijn in de hoek, waar van plukken witte en zwarte wol draden worden gesponnen - draden die ook gespannen zijn over de ruimte ingenomen door twee vrouwen die hun lichamen laten leiden door de zoekende muziek om hen heen. Dit is de Witches Brew, de tweede Club Night in de Culture Club, gecureerd door Roberta Bertini en Teresa Costa.

Een contrabas, bespeeld door de Zweedse Conservatorium-alumni Georgia Wartel Collins, wordt beurtelings bestreken en beplukt. Ritmes en melodieën worden gevolgd, beantwoord, aangevuld of overgenomen door de andere instrumenten in de ruimte: een dwarsfluit, viool, gitaar en piano. De twee dansende vrouwen reageren op de muziek en op alles wat zich in de ruimte bevindt: de trappen, een meterslang dik touw, het publiek en de rondslingerende tekstfragmenten uit Silvia Federici’s Witches, Witch-Hunting and Women.

Gossip
Een van de dansers oreert: “Attaching a denigrating meaning to the term [gossip] indicating friendship among women served to destroy the female sociality that had prevailed in the Middle Ages, when most of the activities women performed were of a collective nature and, in the lower classes at least, women formed a tight-knit community that was the source of a strength unmatched in the modern era.” Deze avond laat zien dat ook in de ‘modern era’ plaats is voor vrouwelijke vriendschap, creativiteit en collectiviteit.

Teresa Costa is spinnend tevreden wanneer deel 1 van de avond tot een organisch einde is gekomen. Mensen pakken een biertje, een kopje soep en roken buiten een sigaretje. “Het is geweldig dat dit experiment is gelukt. Jam sessies zijn helaas nog steeds gedomineerd door mannen en het is mooi te zien wat zo’n avond oplevert. Er zijn veel momenten van zachtheid en ik heb het idee dat er meer naar  elkaar wordt geluisterd.”

Veilige plek
Ze vertelt hoe deze avond naast een uitnodiging tot creatie ook een oproep tot bewustwording is. “Geweld tegen vrouwen, zoals dat in het westen normaal was in de eeuwen van de heksenjacht, is nog steeds wijd verspreid in de hele wereld. Daar willen we ook aandacht vragen. Het is een avond die draait om kunst en om de samenleving.”

Contrabassist Georgi Wartel Collins, die was uitgenodigd te komen spelen, is enorm aan het genieten. “Ik had geen idee dat het zo zou uitpakken”, glimt ze. “Het voelt hier echt als een veilige plek om te doen wat je wilt. Dat is heel bijzonder. Ik hoop dat ze dit vaker gaan doen - ik denk dat dat voor veel vrouwen goed zou zijn.”

Niet alleen vrouwen waren welkom. Daan van Hapert, student aan de Filmacademie, pakt halverwege de sessie de gitaar. “Ik kon me niet meer beheersen”, zegt hij lachend tijdens de pauze. “Heel mooi wat hier gebeurt, een bijzondere atmosfeer. Een volgende keer kom ik zeker weer.” Hij is welkom, getuige de uitnodiging voor de Club Night: ‘This is not an exclusive event for women! The same way feminism isn’t.’

Vorige edities van de #ClubNights

Delen