Wordt langstuderen duurder?

Gepubliceerd op

Het kabinet heeft het voornemen om langstuderen flink duurder te maken. Studenten die langer dan een jaar met hun studie uitlopen, betalen dan jaarlijks een toeslag van € 3.000 bovenop hun collegegeld. Hoewel het nog onduidelijk is of het voorstel een meerderheid in de nieuwe Eerste Kamer gaat krijgen, moet je er rekening mee houden dat de maatregel al met ingang van het studiejaar 2011-2012 van kracht kan zijn.

 

Wat houdt de maatregel in?
Als de maatregel wordt aangenomen, krijgen studenten bovenop de duur van de studie nog één uitloopjaar om de opleiding af te ronden. In het voorstel heb je recht op tweemaal een uitloopjaar; een voor de bachelor en een voor de master. Wie zich daarna opnieuw inschrijft, betaalt een toeslag van € 3.000 bovenop het normale collegegeldtarief.

De maatregel is van toepassing op:

  • bachelorstudenten die zich voor de zesde maal inschrijven voor een bacheloropleiding, en nog geen bachelor hebben afgerond;
  • studenten die zich voor de derde maal voor een master willen inschrijven terwijl zij een master van 60 studiepunten volgen (aan de AHK alleen de master Kunsteducatie) en nog geen master hebben afgerond;
  • studenten die zich voor de vierde maal voor een master willen inschrijven terwijl zij een master van 120 studiepunten volgen (Muziek, Opera, Choreografie, Film of Theater) en nog geen master hebben afgerond;
  • studenten die zich voor de zesde maal voor een master willen inschrijven terwijl zij een master van 240 studiepunten volgen (Architectuur, Landschapsarchitectuur of Stedenbouw) en nog geen master hebben afgerond.

De maatregel geldt zowel voor voltijd- als voor deeltijdstudenten.

Hoe gaat het verder?
Op dit moment is nog niet duidelijk of het voorstel een meerderheid in de Eerste Kamer gaat krijgen. Mocht dit gebeuren, dan wordt het besluit pas op zijn vroegst aan het eind van dit studiejaar genomen. Als je per het volgende studiejaar een langstudeerder bent, moet je er dus serieus rekening mee houden dat je meer moet betalen, en dat dit pas laat bekend is.

Meer informatie
Op deze pagina binnen de website van de afdeling Studentenzaken vind je meer informatie over het kabinetsvoornemen.

Zodra er meer informatie over de regeling beschikbaar is, zal dat op deze website en via MyAHK bekendgemaakt worden.

Langstuderen aan de AHK
De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kent relatief weinig langstudeerders. In vergelijking met andere instellingen in het hoger onderwijs ligt het percentage langstudeerders aan de AHK zeer laag; slechts 8%.

Delen